dinsdag 7 januari 2020

Hardlopen,


Hardlopen een heerlijke manier van sporten!
Beweging en vrijheid in één klap, en genieten van de natuur en de buitenlucht, wat is nou een fijnere manier van sporten dan dat?
Je bent niet gebonden aan één plek en hoe groter de afstand die je rent hoe meer je ziet!
Verwacht alleen niet dat je meteen tientallen kilometers rent, zoiets moet je toch echt opbouwen.
2 mei 2018 rende ik nog 20K, daarvoor rende ik natuurlijk al een tijdje maar ik heb er een poosje uit gelegen, oftewel het moet weer omgebouwd worden, een gelukje een vriendin van mij moet het  ook weer opbouwen dus doen we dat gewoon samen!
Ook interesse in hardlopen? dan zijn er zeker tips voor je, voor hoe je het beste kan beginnen!
Goed schoeisel
Als er iets is wat je bij hardlopen vooral niét moet doen is het je hardloopschoenen voor lief nemen, je schoenen zijn wel hetgeen waar je goed in mag investeren, blessures zijn nooit uitgesloten maar goede schoenen zijn wel de basis en neem van mij aan die moet goed zijn!
Ik dacht in het begin te rennen op goede schoenen en op zich was dat ook zo maar ik rende mij zelf toch een shint splint aan, bleek dat ik overpronatie heb dus ik moest nodig andere schoenen, zo zie je maar... de basis moet goed zijn, dus laat goede schoenen aanmeten!

Warming up & Cooling down
Zo belangrijk! en wat mijn loopmaatje en ik doen is eerst even stevig doorwandelen dan ons rondje doen en dan nog even lekker uitwandelen, het klinkt misschien als iets wat niks voorstelt maar van belang is het echt wel, alles voor het voorkomen/verkleinen van blessures!

Opbouwen
En daar kan je allemaal schema's voor vinden, ik ben van mening dat je zelf het beste aanvoelt wat voor je werkt, schema's zijn leuk... kan een fijne leidraad zijn maar je kent je eigen lichaam het beste, en je merkt snel wat je wel of niet aankan, nou zeg ik niet dat je meteen kilometers lang moet gaan rennen, het is goed om tijden te stellen van zoveel minuten rennen zoveel minuten wandelen etc, en zo bouw je de tijd van het rennen steeds meer op en de tijd van het wandelen steeds meer af, zo ga je het op de lange termijn ook veel beter volhouden.

Géén schema!
Neem vooral geen schema's over uit boeken of van het internet... een schema wat voor Pietje en Jantje perfect werkt kan voor jou en mij wel een complete mislukking zijn, luister alsjeblieft naar je eigen lichaam, en niet naar wat schema's je vertellen!
Voel zelf aan wat werkt daar zal je het allerbeste bij gebaat zijn.

Maak gebruik van een hardloop app of een sporthorologe
Dit vind ikzelf enorm motiverend, ik heb zowel een app op mijn telefoon als de informatie van mijn fitbit horloge, ik vind het geweldig om mijn prestaties te zien en op langere termijn te zien dat ik verder kom, het daagt mij juist uit, en verbeter ik het een keer niet of is het zelfs een stapje terug geen probleem ook die dagen mogen er zijn!

MuziekDit vind ik zelf enorm fijn, wanneer ik alleen ren maak ik graag gebruik van oortjes, ren ik met mijn hardloopmaatje heeft ze altijd muziek op de telefoon aan staan en genieten we samen, en daarnaast hebben we altijd wel gespreksstof onderweg, ook een goede trouwens zolang je tijdens het hardlopen nog in staat bent om te praten ben je goed bezig, kan je dat niet meer dan verg je toch net iets té veel van jezelf!

Rust
Zoals met elke vorm van sport is rust ontzettend belangrijk in je "trainingsschema" met elke sport zet je je spieren flink in, je vraagt nogal wat van je lichaam, rust is minstens zo belangrijk als het sporten op zich, dus gun je lichaam die rust ook, je lichaam.. je spieren die hebben het nodig om te herstellen van al dat presteren!

Veel hardloopplezier allemaal!
Ik geloof dat jullie het ook kunnen, als ik het kan.....

2 opmerkingen:

  1. Ik en mijn man doen het al een poosje. Maar helaas zijn we een tijdje gestopt en zijn zaterdag op nieuw begongen. Deze avond weer eens gaan loopen. Wat hou ik der van...

    BeantwoordenVerwijderen