woensdag 10 juni 2020

Het leed dat migraine heet

Jep het leed dat migraine heet, ik weet er alles van helaas, mijn eerste aanval kreeg ik op vrijdag 30 maart 2018 ik dacht dat ik doodging zoveel pijn, alles draaide ik hield niks meer binnen, op naar de huisarts want dit kon niet goed zijn... migraine, iets wat enorm veel voorkomt in de familie maar wat mij eigenlijk altijd bespaard is gebleven tot die dag.
Nou kan ik niet zeggen dat ik het heel vaak heb alhoewel elke aanval al weer één te veel is, en er zijn periodes dat ik het vaker heb, maar ik prijs mijzelf maar gelukkig dat het geen dagelijkse kost is zoals velen dat wel hebben.

Maar serieus is migraine dan gewoon wat hoofdpijn? NEE!
Ik kan  mij ook kapot ergeren aan mensen die zeggen, ja maar ik heb ook wel eens hoofdpijn en ik ga toch ook gewoon werken?! och neem een paracetamol het trekt dan echt wel weg! joh zo erg kan het toch nooit zijn?!

Dat zijn echt wel momenten dat ik mensen zou willen slaan hoor... ik doe het niet maar je snapt me!
Migraine is niet gewoon een beetje hoofdpijn, migraine gaat niet over met een simpel paracetamolletje was het maar zo'n feest!

Migraine is een hersenziekte, iets wat een beetje gewone hoofdpijn absoluut niet is!
Een migraine aanval kan enkele uren tot 72 uur duren, en geloof mij dat is de hel... het is een extreem kloppende/bonzende pijn die niet te stoppen is het gaat maar door ik ben dan ook nog eens extra "gezegend" met aura's in een aanval, daar word je ook niet veel vrolijker van.

Daarnaast ben ik (samen met andere migraine patiënten) overgevoelig voor licht en geluid, tijdens een aanval rest mij dan ook maar 1 ding, in bed gaan liggen in een donkere kamer in alle stilte, weg licht weg geluid en dan nog vergaan van de pijn, maar licht en geluid maken het nog vele malen erger!

Migraine uit zich in fases.... de aanval is nog niet erg genoeg dus kom gezellig in fases *zucht* 
Je hebt de eerste fase de bekende waarschuwingsfase, dit kan zich uiten in
veranderingen van gevoelens of gedrag, vocht vasthouden/weinig plassen, stress of somberheid!
Extreme vermoeidheid of juist overactiviteit.
(extra) zin in  chocolade of chips/eetbuien!
 Gapen... overgevoelig voor licht geluid en/of geuren,

Tekenen genoeg om het aan te voelen komen, ik herken hier ook zeker dingen in bij mezelf dan kan ik de klok erop gelijk zetten dat het mis zal gaan!


De tweede fase is voor mij een bekende... de aura fase (als je migrarine zonder aura's hebt dan zal je dit niet herkennen)
De aura fase duurt zo'n 5 minuten tot een uur, het is niet pijnlijk maar wel enorm storend...
Aura's uiten zich bijvoorbeeld in het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes, wat vooral de eerste keer heel eng is... gezichtsvelduitval, het is echt niet grappig als je zicht weg valt... dood eng maar het gaat over.. gelukkig!
Niet meer op woorden kunnen komen, en ik struikel dan ook over mijn eigen woorden zo vervelend en soms best genant, of zelfs gewoon niet meer begrijpen wat er word gezegd....
Maar bijvoorbeeld ook een gevoelsstoornis,  tintelingen of juist een doof gevoel van hand/arm/been/gezicht of zelfs een milde eenzijdige verlamming!
Krachtsverlies is ook iets wat voorkomt.


En jawel de bekende hoofdpijn fase, damnn de ergste fase in het hele migraine aanval proces..
Het is een heftige kloppende/bonkende/dreunende hoofdpijn (absoluut niet te vergelijken met een simpelde hoofdpijn écht niét) een  ware hel! dan is het echt het beste om in bed te gaan liggen in het donker in alle stilte, nare dingen die bij de pijn (kunnen) komen zijn (ernstige) misselijkheid en braken, en overgevoeligheid voor licht en geluid, de hoofdpijnfase kan wel 4 tot 72 uur duren!


En dan hebben we de laatste fase de herstelfase!
De hoofdpijn word minder en ooow wat is slapen dat een fijn iets er blijft nog wel een milde hoofdpijn hangen maar dat is leefbaar, de herstelfase duurt zo'n 1 a 2 dagen, maar het komt voor dat het ook wel een  week duurt, en in de herstelfase ben je gewoon nog snel vermoeid en ben je gewoonweg minder geconcentreerd, met een beetje pech ook nog licht geprikkeld... 

Ofwel het leed dat migraine heet, het is niet zomaar even een beetje hoofdpijn... je kan er niet mee werken alleen als zelfstandige heb ik geen keus en dat is zo heftig!
Maar je lost het niet zomaar even op met een paracetamolletje, en ja het kan wél zo erg zijn...
Het enige wat ik met dit artikel wil bereiken is dat migraine de aandacht krijgt die het verdient, en dat het niet afgewimmpeld wordt als ik heb ook wel eens hoofdpijn... of je stelt je aan, wij migraine patiënten stellen ons niet aan! onderschat migraine nooit!


2 opmerkingen:

  1. Heb der ook steeds last van. Meestal voor ik mijn menstruatie kreeg begong het al te komen. Dan moest ik echt een ganse dag in bed liggen want het licht kon ik zelf niet verdragen. Nu neem ik mijn pil door en ik heb der geen last meer van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vreselijk is dat hé migraine... ik heb het niet perse hormonaal, en de pil is sowieso geen optie voor mij momenteel maar die hormoontroep wil ik sowieso niet meer... maar ik snap wel inderdaad dat als je hormonale migraine je hebt je alles aangrijpt!

      Verwijderen