woensdag 13 mei 2020

Het leed dat PDS heet


PDS ook wel bekend als prikkelbaar darm syndroom of spastische darm.
Een term die vast niet heel onbekend is, je zou er nog van staan te kijken hoeveel mensen dit hebben namelijk.
Ook ik ben dus één van de (on)gelukkigen die hiermee te maken heeft, al laat ik mij er absoluut niet door uit het veld slaan!
Hoe PDS zich uit is eigenlijk best wel verschillend per persoon, voor de één zit het hem in voeding de bekende producten met hoge FODmaps, voor de ander zit het enkel in stress... en ach zo is er voor iedereen wel iets te bedenken wat hun PDS triggert.

Ik ben zo'n iemand die overal wel op reageerd in het begin heb ik mij ook gestort op het FODmap dieet, om zo te kunnen ontdekken op welke producten ik nou eigenlijk reageer, nou verrassing ik reageer op alles, zelfs op FODmap vrije producten.

Ik heb mij er dan ook maar bij neergelegd en aanvaard de situatie zoals het is, wat niet wil zeggen dat het altijd even makkelijk is... stel je eens voor dat je 's morgens opstaat met een 100% platte buik, je vervolgens eet en/of drinkt en vrijwel meteen opblaast, wat door de dag heen uiteindelijk steeds erger wordt... niet leuk!

En dan is dit een voorbeeld wat nog reuze mee valt... en ja die buik van mij daar dat is allemaal darm... dankjewel PDS, het zal niet voor het eerst zijn dat ik de vraag krijg: "goh ben  je zwanger?" nou nee dus... 

Eigenlijk heb ik alle klachten inmiddels maar voor lief genomen, ik kan gerust 2 weken lang verstopt zitten om vervolgens 2 a 3 dagen achtereen op de wc te wonen omdat ik voortdurend leeg loop... alle buikpijn klachten soms zo erg dat ik de pijn weg puf neem ik allemaal voor lief.. het  is er het hoort bij mij, ik deal er mee.. maar dat opblazen daar heb ik moeite mee, het is zo zichtbaar.. het valt zo op, zeker wanneer je een leuk shirtje of jurkje draagt wat net wat strakker zit, ben je 's morgens mooi slank ontplof je bijna na eten en/of drinken....

Maar tegelijkertijd weiger ik mij er aan over te geven en het mijn leven te laten verpesten, ik draag de kleren die ik leuk vind opgeblazen of niet, en ik geniet van lekker eten en drinken.
Is het altijd makkelijk? nee... maar alles beter dan ermee bij de pakken neer te gaan zitten!

En natuurlijk blijf ik mij ook hierin heel erg focussen op gezond leven, beweging helpt mij bijvoorbeeld enorm wanneer ik weer eens verstopt zit, ik merk het ook echt als ik een tijdje niet sport het is dan meteen weer een aanslag op mijn darmen.

En gezonde keuzes in eten en drinken helpen zeker mee in de andere klachten die bij de PDS mee komen, en dat is ook al heel veel waard, het opblazen kan ik niet veranderen  maar de rest kan ik redelijk onder controle houden.

Ik heb PDS, maar PDS heeft mij niét!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten