woensdag 15 juli 2020

Minderen met suiker?

Oké oké geen paniek ik hoor jullie namelijk al denken: "ow nee daar heb je er weer zo één"
Nee geen paniek ik ga niet lopen verkondigen dat je MOET stoppen of minderen met suiker, en ik ga niet lopen verkondigen hoe slecht het allemaal voor je is, natuurlijk ik vind er wel iets van maar het is niet aan mij om jullie de wet voor te schrijven! maar voor de mensen die ook de stap willen maken naar minder of geen suiker wil ik graag tips delen en mijn ervaring!
Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat een suikerverslaving er zo insluipt want we weten misschien niet beter, en ik geloof ook zeker dat het gebruik van té veel suiker op veel dingen van invloed kan zijn, en je zal haast versteld staan over waar het allemaal in zit, is het moeilijk om te minderen? nee eigenlijk valt het enorm mee, ik ben niet helemaal gestopt met suikers maar ik heb het wel verminderd!

In de eerste plaats is het denk ik goed om te weten waar het allemaal in zit dus leer etiketten lezen, en laat je vooral niet misleiden, want suiker wordt onder zoveel namen vermeld, een kleine greep uit die schuilnamen zijn bijvoorbeeld: dextrose, glucose stroop, siroop, melasse enz, voor een groot overzicht zou je eens hier moeten kijken het is onvoorstelbaar de hoeveelheid namen voor suiker.

Dat is denk ik de basis weten wat de namen zijn van suikers en etiketten gaan lezen, vervolgens om alle toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden is door zelf te koken en wel met verse producten, want echt waar zelfs aan potten groenten hoe makkelijk ook zitten suikers toegevoegd, ik geef toe ik gebruik soms ook wel potten maar dan let ik weer op andere dingen door de dag heen, want ook ik geef soms ook wel toe aan het gemak van pakjes en zakjes, maar dat kan dus het beste anders, en dit doe ik ook zoveel mogelijk!

Wat ik zelf echt niet kan maar wat wel echt een hele goede is, is om je koffie en/of thee te drinken zonder suiker, euhm ja ik heb dit echt geprobeerd langere tijd van 2 schepjes naar 1 schepje, naar niks maar het went voor mij echt niet ik krijg het niet weg sorry ik ben schuldig aan suiker in de thee... maar als je er aan kan wennen dan zeker doen want zoetjes zijn absoluut geen gezonde vervanging voor suiker!

Ik kan nu een heel verhaal gaan afsteken over suikervervangers, de bekende zoetstoffen ga ik niet doen, het enige wat ik er over kwijt wil is dat zoetstoffen verre van gezond zijn en zelfs schade aan kunnen richten, dus laat dat alsjeblieft, ik zeg altijd als je dan toch iets wilt (denk aan frisdrank etc) ga dan liever voor de suiker variant dan de light versies... want dat is pas echte troep!

En verder maak bewuste keuzes i.p.v te grijpen naar een koek of snoep, kan je ook voor gezondere dingen kiezen, lekkere snackgroenten of een eitje.. of een wrap gezond belegd, het is op dat vlak best makkelijk, mag je dan nooit meer een koek snoep chips of iets, ach jawel natuurlijk wel maar die keuze is en blijft persoonlijk.

Je hebt mensen die helemaal niks meer van suikers nuttigen behalve de fruitsuikers etc die je terug vind in jawel fruit, of mensen zoals ik die er een balans in hebben, en ach zo moet iedereen voor zichzelf bedenken wat ze een goed besluit vinden, iedereen heeft zoals ik al eens aan gaf een eigen definitie van gezond, en ik ben voor een goede balans.

Dit is ook geen vingerwijzing van je moet, nee het zijn enkel tips om het gebruik te verminderen of zelfs te stoppen als JIJ daar voor openstaat, als JIJ die behoefte hebt!

Succes je kan het =)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten